Uniformen er en meget vigtig del af spejderlivet. Vi arbejder, lærer, hygger, fryser og sveder i den året rundt, og derfor er det selvfølgeligt også vigtigt, at den ser ordenlig ud og følger de retningslinjer som Det Danske Spejderkorps har sat op.
Vi har lavet en lille guide til, hvordan mærker skal sidde på uniformen - for det kan godt være svært at følge med nogle gange. I vores guide skriver vi som om man har uniformen på, så venstre bryst er altså kun venstre, hvis man har uniformen på. Hvis den ligger foran en, men fronten imod, så er det selvfølgelig højre side.
Kort sagt så er uniformsretningslinjerne: På brystet kan det ses, hvor du kommer fra, og på armene er, hvad du kan og hvad du har lavet i løbet af din spejderkarrierer.
Du kan se Det Danske Spejderkorps vejledning her eller følge med i vores lidt mere detaljerede beskrivelse:
Venstre bryst
Over venstre lomme:
- Korpsmærke. Dette viser, at spejderen er fra DDS. På de fleste nye uniformer er dette mærke broderet direkte på uniformen, men ældre uniformer har et DDS mærke syet på. Der er ingen regler om, hvilket mærke det skal være, nyt eller gammelt, så længe det viser, at spejderen er fra DDS.
Toppen af venstre lomme:
- Gruppemærke/gruppebånd. Viser hvilken gruppe spejderen er fra. Mærket bliver udleveret ved indmelding.
Bunden af venstre lomme:
- Årsstjerne. Indikerer hvor mange år spejderen har været spejder. Udleveres hvert år af afdelingsleder. Årsstjernerne går fra 1 til 10, og der skal kun være én syet på af gangen (man har ikke både der 1, 2, 3 år osv. ved siden af hinanden). I 1. Søborg Gruppe er det tradition, at når man har været spejder i over 10 år får man et 8-tal som syes på sidelæns for at symbolisere "uendelig"
Højre bryst
Over højre lomme:
- WAGGGS/WOSM-mærke (verdensspejdermærke). Disse mærker er internationale mærker for den mandelige/kvindelige spejderorganisation. Pigespejdere har WAGGGS-mærket og drengespejdere har WOSM-mærket. Mærket udleveres ved indmelding.
Toppen af højre lomme:
- Landemærke. Her har vi et Danmarks-mærke, som symboliserer hvor vi kommer fra. Mærket vil oftes først udleveres, hvis spejderne skal på en tur til udlandet.
Bunden af højre lomme:
- Divisionsmærke. Dette mærke viser, hvilken division spejderen tilhører. Divisionen er en gruppering af spejdergrupper i et geografisk område. Mærket udleveres ved tilmelding.
Venstre arm
Venstre arm er dedikeret til turmærker og lejrmærker. Det er mærker som spejderen får efter forskellige spejderture og -lejre, som spejderen har deltaget i. Disse mærker udleveres ofte på eller i slutningen af den pågældende tur. Der er ikke nogen regler om, hvilken rækkefølge mærkerne skal være i.
Højre arm
Denne arm er dedikeret til kilometermærker, færdighedsmærker og forløbsmærker, både de officielle og uofficielle.
- Kilometermærker får spejderen efter at have gået et bestemt antal kilometer indenfor en specifik tidsramme til spejder. Disse mærker optræder ofte grupperet øverst på højre arm, men der er ikke nogle regler om, hvor de skal sidde, så længe det er højre arm. Disse indbefatter også uofficielle kilometermærker som f.eks. “5 km baglæns”.
- Færdighedsmærker, også kendt som duelighedstegn/-mærker, får spejderne efter de har vist, at de mestre en bestemt færdighed. Eksempler er knivbevis, øksebevis, savbevis, samt uofficielle duelighedstegn som Knotnut.
- Forløbsmærker er mærker som spejderne tager over flere møder med et specifikt tema eller læringsmål. Mange af disse mærker har forskellige niveauer, som passer til forskellige aldersgrupper. En tropsspejder burde ikke have forløbsmærker på som egner sig til mikro, mini eller juniorspejdere. Eksempler på forløbsmærker er håndværk, klar dig selv, orientering og pionering, samt de meget populære uofficielle mærker som 24 timer i sovepose, Shorty og Hangout.
Du kan se flere forløbsmærker og duelighedstegn på Mærkelex.dk. Alle DDS' officielle mærker er samlet i deres Mærkeunivers.
Uofficielle mærker
Altid aftal med spejderens ledere, hvis I har fået øje på et uofficielt mærke, der ser spændende ud. Mærker (også uofficielle) har en masse regler og tages i spejderregi. I skal derfor lave en nærmere aftale med lederne, hvis der er nogen mærker der umiddelbart er udenfor de ugentlige møder eller ture. Forældre står selv for anskaffelse og afregning af alle uofficielle mærker, der ikke tages i direkte spejderregi (aftal stadig med lederne).