Som spejder kan man aldrig få nok grej. Men grej kan være dyrt, hvis man skal have alt det bedste udstyr. Nogle ting kan dog virkelig svare sig at investere i, hvis man ikke vil gå kold og våd rundt i en uges tid på en sommerlejr eller hvis man skal på fjeldtur om vinteren.
Det skal også nævnes, at meget grej kan købes brugt og der opfordres til, at forældre imellem bytter/sælger tøj, der ikke kan passes mere, eller et ældre liggeunderlag, der stadig virker helt fint!
Man kan hente gode anbefalinger i alle outdoor butikker og få hjælp til præcis hvilken model der er den rette for jer. Det er også altid en god idé at søge lidt rundt efter anbefalinger og tests på internettet inden man tager ned i en butik.
Anbefalinger
- Køb tøj til at have i lag. Lag er altid godt til bedre at kunne regulere kropstemperaturen i løbet af dagen (især når vi er ude i alle døgnets 24 timer) og isolerer bedre end en enkelt varm trøje!
- Udendørs sovepose der kan klare temperaturer ved alle årstider. Den skal gerne kunne gå ned under frysepunktet - allerede fra omkring oktober af bliver man glad for en vintersovepose (dette er dog hovedsageligt relevant for tropsspejdere).
- Lagenpose til soveposen. Hvis man ikke har investeret i en vintersovepose, kan man komme langt med en lagenpose som supplement. En lagenposen beskytter både soveposen, men øger også temperaturen, når man ligger i posen (igen er lag godt til isolering). En lagenpose kan man også sagtens sy selv. Man kan evt. supplere med en hue til hovedet, så man ikke mister for meget kropsvarme den vej igennem.
- Liggeunderlag til at få en god nats søvn. Det er helt sikkert et must, at underlaget kan rulles/foldes. Man kan få mange varianter - og der er altid fordele og ulemper ved alle. "Æggebakke"-underlaget er punkterfrit og sikrer derfor altid isolering, men er ikke nødvendigvist det mest komfortable (det afhænger selvfølgelig af ens søvnvaner og præferencer). Selvoppustelige underlag lyder "nemt", men ofte er de ikke lige så selvoppustelige, som man ønsker. Mange kan kræve, at man giver dem et par ekstra pust luft (hvilket især er svært at gøre for de yngre spejdere) og hvis luften siver ud har man ingen isolering. Alle underlag vil give lyd fra sig, når man vender og drejer sig om natten - dog nogle mere end andre.
- Spisegrej (i plast) der er nemt at samle og en drikkedunk, man altid kan have med sig. Husk at det også er en god idé at markere bestik, da alle spejdere har en tendens til at have en spork og opvasken ofte er fælles.
- Dolk passende til spejderens alder (læs knivloven her).
- Dry bags (i forskellige størrelser) til at holde tøj, sovegrej og elektronik tørt. De er mere vandtætte end plastikposer og kan genbruges tur efter tur. Desuden er de geniale på en kanotur!
- Rygsæk til ture/lejre - en nem måde at undgå følelse af at skulle bære "ekstra" ting i en plastikpose ved siden af eller rulle en kuffert gennem mudder. Rygsækken skal kunne have al oppakningen i sig (og ja, oftest pakker man laaangt mere end behovet er til, så en 80 L taske er nødvendigvis ikke svaret). Mikroer og minier har ikke brug for en større rygsæk end en på 40 L og skal gerne kunne indstilles (både ryg og stropper), så den kan justeres, når barnet bliver ældre. En god rygsæk holder i mange år og er stadig brugbar, når man bliver ældre og skal ud og opleve verdenen eller blot på ferie.
- Gode vandrestøvler/-sko, der kan holde morgenduggen ude (nej, kondisko holder sig ikke tørre - så snart man træder ud af teltet er der dug morgen og aften, og selvom solen ellers skinner bliver de langsomt tørre). Gummistøvler er rigtigt nok vandtætte, men ikke gode at gå i. Efter en time har man nærmest sikret sig en vabel, som først heler, når ugen er omme. Sandaler kan være okay og gode til leg om sommeren, men sikrer også, at spejderen ikke kommer til at hugge brænde, hvis det er de eneste sko spejderen har med.
- Vind- og vandtæt jakke og bukser. Mange jakker kommer som en kombi af vandafvisende (nej, ofte ikke vandtæt) og windbreaker. Sådan en jakke er klart fedest, hvis den går nedover hoften, så man kan bevæge sig rundt uden vand der løber ned i bukserne. Jakken behøver ikke at være det der skal give varmen. En fleece, softshell eller lignende kan sagtens gøre tricket at have indenunder.
- Langt uldundertøj til dagstimerne - og et nyt sæt, når det bliver nat. Hvis man sover i det samme tøj, som man har haft på om dagen er det en garanti for en kold nat pga. fugten fra dagen.
- Uld-/vandresokker til om vinteren. Mindst to par, så man kan skifte når (ikke hvis) de bliver våde.
- Vanter der stadig kan haves på, selvom man er i arbejde (læs: ikke luffer).
- En pandelygte, så man kan bruge hænderne imens der lyses. Natlys (det røde lys) er nærmest et must, hvis man skal op om natten, læse en bog om aftenen eller på natløb. Det forstyrrer de andre i teltet langt mindre og generer ikke dyrelivet.
- Generelt er grej der vejer og fylder mindre fedt. Når man tager god hånd om sit grej kan det holde i mange år og være investeringen værd.
Lær udstyret at kende FØR du tager på tur
Noget der simpelthen ikke kan understreges nok, og som i den grad er med til at øge levetiden på dit udstyr, er at lære det at kende. Det indebærer altså både, at man ved, hvad det kan tåle (f.eks. er dunsoveposer ikke særlig funktionelle våde), hvordan man skal vedligeholde det og hvordan man pakker det ordentligt ud og sammen igen. Alle sko skal gåes til. Alle soveposer/liggeunderlag skal man have prøve at pakke helt ud, puste op og pakke sammen igen (ja, hvordan var det nu lige det passede ind i hylstret?). Det er også altid en god idé at have overvejet en plan B, hvis noget skulle fejle. Har jeg f.eks. lappegrej med til liggeunderlaget? Og vabelplastre med, hvis det viser sig, at skoen alligevel gnaver?